През 1816г. Аржентина провъзгласява независимост от Испания. След обявяването на независимостта.,

...
През 1816г. Аржентина провъзгласява независимост от Испания. След обявяването на независимостта.,
Коментари Харесай

На този ден: 173 години от рождението на Иван Вазов

През 1816г.  Аржентина прогласява самостоятелност от Испания . След оповестяването на независимостта., военното проваляне на Испанската империя през 1824 година и продължителна революция, в интервала 1853 – 1861 година се основава федерална страна, позната през днешния ден като Република Аржентина.
Прочетете още
През 1877г.  извършен е първият тенис шампионат Уимбълдън , на който победител става англичанинът Спенсър Гор. Уимбълдън става един от четирите шампионата от Големия шлем с идването на Оупън ерата. Той е единственият шампионат от Големия шлем, който се организира на трева. На шампионата има няколко правила като всички тенисисти са задължени да бъдат в бял състезателен екип и първата неделя от шампионата, който се организира две седмици е почивна.

През 1922г.  Джони Вайсмюлер става първият човек, който преплувал 100 м. под една минута . Той има 5 златни олимпийски медали от летни олимпийски игри през 1924г. и 1928г. и един бронзов орден във водната топка. За цялостната си кариера усъвършенства 67 международни върха.

Някои смятат, че е маджарин по генезис, тъй като е роден на територията на тогавашна Австро-Унгария, днешна Румъния. Но още като дете идва в Америка и се открива в Чикаго. След като завършва спортната си активност, той става артист, като играе ролята на Тарзан в 12 разнообразни кино лентата. Неговият присъщ зов се употребява и е прочут по целия свят.


Джони Вайсмюлер

През 1971 година след основаване на Държавния съвет на Народна република България и избор на Тодор Живков за негов ръководител, се сформира ново Правителство на България отпред със Станко Тодоров.

През 2006г.  Италия става международен първенец по футбол , откакто побеждава Франция във финала на Мондиал 2006г. в Германия. Редовното време приключва 1:1, а след дузпи. 

През 2011г. е създадена  най-новата страна в света Южен Судан , която получава своята самостоятелност от Судан. 

Навършват се  173 години от рождението на великия български публицист Иван Вазов . Наричан от мнозина " Патриарха на българската литература ". Най-известните му произведения са " Епопея на забравените ", " Под иготo ", " Немили-недраги " и " Чичовци ".

Той напуща този свят на 22 септември 1921 година, в София, на 71-годишна възраст.

Вазов е стихотворец, публицист и драматург, имащ една висша цел – да построи националното съзнание на народа и да разбуди патриотичната сила на нацията. България, българина, българската – това е центъра на неговата галактика. Превръща се в отражение на две столетия от българската литература – Възрожденска и Следосвобожденска.

На този ден е роден четвъртия в света в националния тим през 1994г.  Йордан Лечков


Йордан Лечков

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР